Barszcz czerwony na zakwasie

///Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Porcja: 4-6 osoby
Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • zakwas buraczany przygotowany 5-7 dni wcześniej:
    • 1 kg buraków
    • główka czosnku
    • do 1,5 litra wody
    • 1,5 łyżki soli
    • kromka razowego chleba
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1/3 selera
  • nać selera i pietruszki
  • kilka liści lubczyka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie garść śliwek suszonych lub rodzynek
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
  • opcjonalnie majeranek
  • kilka łyżek oleju lnianego LenVitol

Przygotowanie:

Zakwas buraczany przygotować 5-7 dni wcześniej: Umyte i obrane czerwone buraki, pokroić w grube plastry, ułożyć w garnku kamionkowym, przekładając obranymi i przekrojonymi w poprzek na połówki ząbkami czosnku, zalać chłodną, przegotowaną wymieszaną z solą, wodą. Na wierzchu położyć chleb. Garnek przykryć ściereczką lub talerzykiem i odstawić w ciepłe, przewiewne i zaciemnione miejsce. Po 3 dniach zebrać pianę, zabrać chleb, zakwas przykryć i odstawić do dalszego kiszenia. Po 5-7 dniach odcedzić, przelać do czystej butelki i przechowywać w lodówce.

Barszcz: Jarzyny umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i zalać wodą. Nać pietruszki, pora, selera i lubczyka umyć, związać nicią, dołożyć do garnka. Całość pod przykryciem szybko doprowadzić do wrzenia, następnie odkryć, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone śliwki i rodzynki. Gotować wywar przez pół godziny na małym ogniu. Następnie wywar przecedzić, dolać przygotowany kwas buraczany, doprawić zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą i świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie majerankiem). Jeśli za mało słodki – można dodać cukier, jeśli za mało kwaśny lub kolor zbrunatniał – dodać trochę soku z cytryny. Każdą porcję należy wzbogacić łyżką stołową oleju lnianego LenVitol. Najlepiej smakuje z uszkami grzybowymi.

By | 2016-11-16T11:46:50+02:00 16 listopada 2016|Boże Narodzenie|0 Comments

Leave A Comment