Baza wiedzy

/Baza wiedzy
2 09, 2016

Czym są kwasy omega-3?

By | 2018-01-05T12:00:29+02:00 2 września 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Czy tłuszcz może być zdrowy? Każdego dnia każdy z nas spożywa różne tłuszcze, nie wiedząc często, jak bardzo różnią się one wartością odżywczą i w jak różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Tłuszcze występują we wszystkich grupach organizmów żywych, stanowią zapasowy materiał energetyczny oraz składnik błon komórkowych. Jeszcze parę lat temu każdy tłuszcz był [...]

2 09, 2016

Jak obniżyć cholesterol?

By | 2018-01-05T12:00:29+02:00 2 września 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Wysoki poziom cholesterolu we krwi, może dotyczyć wielu Polaków. Już po 30-roku życia, przynajmniej raz w roku powinniśmy zmierzyć poziom cholesterolu. Nasza dieta powinna być tak komponowana aby ograniczać niezdrowe tłuszcze i spożywać jak najwięcej tych zdrowych. Dobry i zły cholesterol Cholesterol nie jest przysłowiowym „samym złem”. Organizm ludzki potrzebuje go do produkcji kwasu żółciowego, [...]

25 08, 2016

Zastosowanie oleju lnianego

By | 2018-01-05T12:00:30+02:00 25 sierpnia 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Jak stosować olej lniany? Wiele osób, kupując olej lniany zastanawia się jakie może być jego zastosowanie, jak go używać na co dzień? Idziemy na zakupy Zanim przystąpimy do przygotowywania bogatych w omega-3 dań, musimy zaopatrzyć się we właściwe produkty. Jednak na sklepowej półce znajdziemy przede wszystkim oleje roślinne, które w procesie rafinacji i przetwarzania [...]

22 08, 2016

Skąd pochodzi len?

By | 2018-01-05T12:00:30+02:00 22 sierpnia 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków lnu, w Polsce w naturalnych warunkach występuje tylko ok. 6 gatunków. Len jest rośliną jednoroczną, występującą w formie jarej (wysiew wiosenny) i ozimej (wysiewany jesienią), zwykle kwitnie w czerwcu i lipcu. Jakie jest pochodzenie lnu? Pochodzenie lnu Len [...]

29 04, 2016

W których olejach szukać kwasów omega-3?

By | 2018-01-05T12:00:30+02:00 29 kwietnia 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Obecna gama dostępnych olejów jadalnych jest bardzo szeroka. Przy tak dużym wyborze rodzi się pytanie, po który olej sięgnąć? Jeśli szukasz oleju z dużą ilością kwasów omega-3, warto uważnie czytać etykietę lub sprawdzić dostępne w tym zakresie opracowania naukowe. Olej lniany a inne oleje W powszechnie stosowanym oleju rzepakowym znajdziemy ok. 10% kwasów omega-3, w [...]

29 03, 2016

Dlaczego kwasy omega-3 lubią zimno?

By | 2016-04-29T15:17:01+02:00 29 marca 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy. Podobny szkodliwy wpływ na kwasy omega-3 ma cieplna obróbka potraw, np. smażąc na oleju z dużą ilością omega-3, spowoduje się, że ich zawartość [...]

29 02, 2016

Proporcje NNKT w codziennej diecie

By | 2018-01-05T12:00:30+02:00 29 lutego 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Oprócz funkcji budulcowych, kwasy NNKT pełnią jeszcze inne funkcje w organizmie – regulują wiele procesów fizjologicznych (transport i metabolizm innych tłuszczy i cholesterolu, krzepliwość krwi, odpowiedź immunologiczną). W zależności od rodziny do której należą, pełnią różne funkcje w organizmie, dlatego ważne jest, by występowały w diecie w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze dla zdrowia człowieka są kwasy [...]

29 02, 2016

Rodzaje olejów

By | 2018-01-05T12:00:31+02:00 29 lutego 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Oleje stosowane przez nas w kuchni można dzielić na wiele sposobów. Najprzydatniejszym kryterium jest metoda tłoczenia, która decyduje o zastosowaniu oleju w kuchni. Wedle tego kryterium oleje dzielimy na zimnotłoczone i rafinowane. Jakie są pomiędzy nimi różnice? Z tabeli wynika, iż oleje zimnotłoczone są najzdrowsze jak i najsmaczniejsze. Dla przykładu: olej zimnotłoczony z [...]

29 02, 2016

Rodzaje kwasów tłuszczowych

By | 2018-01-05T12:00:31+02:00 29 lutego 2016|Baza wiedzy|0 Comments

Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich funkcje w organizmie Wśród niezbędnych dla naszego zdrowia i życia makroskładników – czyli węglowodanów, białek i tłuszczów – te ostatnie były często niedoceniane, a nawet atakowane jako szkodliwy składnik diety. Dlatego wielu z nas decydowało się na wybór produktów nisko- lub beztłuszczowych. Następnie jednak pojawiło się wiele dowodów naukowych [...]