Dip węgierski z pieczonych czerwonych papryk

/, Dipy i sosy/Dip węgierski z pieczonych czerwonych papryk

Dip węgierski z pieczonych czerwonych papryk

Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 sztuki papryki – 300 g,
  • czarne oliwki – 100 g,
  • gęsty przecier pomidorowy – 500 g,
  • 1 łyżka oleju LenVitol – 15 g,
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki oleju ryżowego – 30 g.

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na  20 min. Po wystudzeniu papryk, zdjąć delikatnie z nich skórkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju ryżowym. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, rozgnieciony ząbek czosnku i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 min. Do malakserze dokładnie mieszamy paprykę, przestudzony sos pomidorowy, oliwki i olej lniany.

By | 2016-08-18T15:51:07+02:00 18 sierpnia 2016|Bez kategorii, Dipy i sosy|0 Comments

Leave A Comment