Kutia z olejem lnianym

/, Boże Narodzenie, Deser/Kutia z olejem lnianym

Kutia z olejem lnianym

Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
  • 100 g przesiekanych orzechów włoskich
  • 100 g przesiekanych orzechów laskowych
  • 100 g przesiekanych migdałów
  • 100 g przesiekanych fig
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka stołowa Amaretto bądź likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

Pszenicę opłukać na sicie i zalać gorącą wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Rano należy zmienić wodę i ugotować do miękkości (ok. 3 – 4 godziny). Po wyznaczonym czasie przecedzić i ostudzić. Mak zalać mlekiem i gotować przez ok. 40 min. Następnie należy odsączyć go na sicie, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić do namoczenia. Połączyć mak z pszenicą, dodać orzechy, migdały, figi oraz odsączone rodzynki. Powstałą masę połączyć z miodem oraz olejem lnianym. Opcjonalnie można dodać Amaretto lub likier
pomarańczowy.

By | 2016-11-18T11:01:49+02:00 16 listopada 2016|Bez kategorii, Boże Narodzenie, Deser|0 Comments

Leave A Comment