Tradycyjny majonez grzybowy z olejem lnianym

//, Przyjęcia/Tradycyjny majonez grzybowy z olejem lnianym

Tradycyjny majonez grzybowy z olejem lnianym

Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ½ szklanki oleju lnianego LenVitol
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodowej musztardy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • ¼łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów: podgrzybki/
    prawdziwki

Przygotowanie:

Żółtka ubić na najwyższych obrotach miksera. Następnie dolać olej lniany małymi porcjami. Gdy całość połączy się, dodać musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sól i pieprz oraz zmielone grzyby. Ponownie wszystko dobrze zmiksować. Majonez należy przelać do słoików i schować do lodówki. Stanowi on doskonały dodatek do wędlin oraz jajek.

By | 2016-11-18T15:36:05+01:00 16 listopada 2016|Boże Narodzenie, Przyjęcia|0 Comments

Leave A Comment