Majonez z oleju lnianego

//, Wielkanoc/Majonez z oleju lnianego

Majonez z oleju lnianego

Czas: ok. 25 minut
Porcja: 300 ml.
Poziom trudności: średni

Składniki potrzebne do przygotowania majonezu z oleju lnianego:

  • Surowe żółtko jaja – 4 szt.
  • Szklanka oleju lnianego LenVitol® – 250 ml,
  • 1 łyżka soku z cytryny – 15 ml.,
  • Sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie majonezu z oleju lnianego:

Jajka dokładnie umyj i sparz. Żółtka oddziel od białek, umieść w dużej misce i ucieraj do uzyskania puszystej masy. Następnie cienką stróżką dolewaj olej lniany i dalej ubijaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby majonez się „przegryzł”. Z podanych gramatur uzyskasz ok. 300 ml majonezu, który możesz wykorzystać do przygotowania sałatek i sosów.

By | 2016-03-01T20:07:40+01:00 29 lutego 2016|Przyjęcia, Wielkanoc|0 Comments

Leave A Comment