Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 30 dag suszonych grzybów
- duża cebula
- 20 g oleju ryżowego
- 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego
- sól, pieprz, cukier, kminek
- 2 łyżki oleju lnianego LenVitol®
- opcjonalnie do zagęszczenia: bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
- szczypta sezamu
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę dla złagodzenia smaku można kilkakrotnie wypłukać i odsączyć na sicie. Przygotować suszone grzyby: przebrać, dokładnie umyć, namoczyć przez kilka godzin. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju ryżowym. Następnie dorzucić grzyby, chwilę podsmażać mieszając, a następnie dolać pół szklanki wody i razem dusić 15 min. Kapustę kiszoną po przepłukaniu odcisnąć, pokroić, włożyć do garnka, zalewając ¾ szklanki wody. Wrzucić kminek, dodać pieprz i gotować odkrytą około 30 – 40 minut, aż kapusta
zmięknie. Należy co jakiś czas przemieszać kapustę, a jeśli wody będzie brakowało, to uzupełnić niewielką ilością wrzącej wody. W międzyczasie dodać podduszone grzybki z cebulą. Miękką kapustę odcedzić. Doprawić do smaku pieprzem, solą i/lub cukrem. Zostawić do przestygnięcia i połączenia smaków. Dla ewentualnego zagęszczenia można dosypać Bułkę tartą z lnem mielonym.
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na pół, a każdą z części przekroić na jeszcze mniejsze 4 kwadraty. Na środek każdego z nich nakładać łyżkę farszu. Boki ciasta zlepiać tworząc trójkąty. Ciasto można również wyciąć w ozdobne kształty np. gwiazdy. Paszteciki przed pieczeniem można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec 20 minut w 200°C. W trakcie można obsypać sezamem. Podawać jako danie samodzielne
maczane w oleju LenVitol lub w towarzystwie barszczu.
Leave A Comment