Dipy i sosy

18 11, 2016

Sałatka z buraczków z olejem lnianym LenVitol

By | 2016-11-18T15:59:23+01:00 18 listopada 2016|Dipy i sosy, Kolacja, Obiad, Przyjęcia|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 15 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: Sałatki: 3-4 buraki 1 gruszka 80 g rukoli 50 g sera typu feta Sos: 2 łyżki oleju lnianego LenVitol 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości, a po ostygnięciu [...]

7 09, 2016

Dressing tymiankowo – miodowy

By | 2018-01-05T12:00:29+01:00 7 września 2016|Dipy i sosy|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 20 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: 4 łyżki oleju lnianego LenVitol – 60 g, garść świeżych liści tymianku – 20 g, 2 łyżki soku z cytryny – 30 g, 2 łyżki  płynnego miodu – 30 g, 2 ząbki czosnku – 10 g, Przyprawy: pieprz, sól. Przygotowanie: Świeże liście tymianku [...]

1 09, 2016

Dressing orzechowo – cytrynowy z olejem lnianym

By | 2016-09-07T14:17:41+02:00 1 września 2016|Dipy i sosy|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 20 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: ¾ szklanki jogurtu naturalnego – 200 g, 1 łyżka oleju lnianego LenVitol – 15 g, orzechy włoskie - 15 g, 1 łyżka soku z cytryny - 6 g, ½ łyżeczki cukru trzcinowego -  2,5 g, ½ łyżeczki kardamonu - 2,5 g sól do [...]

19 08, 2016

Dressing cytrynowy z olejem lnianym

By | 2016-08-19T16:01:48+02:00 19 sierpnia 2016|Dipy i sosy|0 Comments

Dressing cytrynowy to idealna propozycja do sałatek z grillowaną piersią z kurczaka i sezonowymi warzywami. Świetnie pasuje również do jarmużu. Czas: ok. 20-25 minut Porcja: 3-4 osoby Poziom trudności: łatwy Składniki: ¾ szklanki jogurtu naturalnego – 200 g, 1 łyżka oleju lnianego LenVitol – 15 g, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki – ok.6 g, 1 [...]

18 08, 2016

Dip węgierski z pieczonych czerwonych papryk

By | 2016-08-18T15:51:07+02:00 18 sierpnia 2016|Bez kategorii, Dipy i sosy|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 20 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: 3 sztuki papryki – 300 g, czarne oliwki – 100 g, gęsty przecier pomidorowy – 500 g, 1 łyżka oleju LenVitol – 15 g, ząbek czosnku, mała cebula, 2 łyżki oleju ryżowego – 30 g. Przygotowanie: Paprykę dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć [...]

8 07, 2016

Dip miętowy z jogurtem i olejem lnianym

By | 2016-08-08T13:24:59+02:00 8 lipca 2016|Dipy i sosy, Przyjęcia|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 10 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: Jogurt naturalny – 250 ml, ½ szklanki świeżych liści mięty, 1 łyżka soku z limonki – 15 ml, ½ świeżej papryczki chili, 1 łyżka oleju lnianego LenVitol – 15 ml, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Olej wymieszać z jogurtem (można użyć miksera). [...]

25 06, 2016

Tzatziki

By | 2016-08-08T15:48:15+02:00 25 czerwca 2016|Dipy i sosy, Przyjęcia|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 10 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: jogurt naturalny – 300 g, ogórek świeży  – ok. 150 g, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka olej lniany LenVitol – 15 g, pieprz. Przygotowanie: Do jogurtu dodać koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych [...]

14 06, 2016

Dip z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i olejem lnianym

By | 2016-08-08T13:56:57+02:00 14 czerwca 2016|Dipy i sosy, Przyjęcia|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 10 minut Poziom trudności: łatwy Składniki: ser biały chudy – 250 g, 2 łyżki jogurtu naturalnego – 30 g, wędzony łosoś – 200 g, 1 łyżka oleju lnianego LenVitol – 15 g, szczypiorek sól i pierz do smaku. Przygotowanie: Dokładnie zblendować ser z olejem lnianym, jogurtem oraz olejem. Szczypiorek [...]

19 05, 2016

Dip szpinakowy z olejem lnianym

By | 2016-08-19T14:03:04+02:00 19 maja 2016|Dipy i sosy|0 Comments

Porcja: 3-4 osoby Czas przygotowania: ok. 5 minut Poziom trudności: bardzo łatwy Składniki: garść szpinaku, 2 łyżki jogurtu naturalnego – 30 g, 1 łyżka oleju lnianego LenVitol – 15 g, pieprz i oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w blenderze. Można dodać do smaku pieprz oraz oregano.