Rolmopsy śledziowe z jabłkiem i cynamonem

//, Przyjęcia/Rolmopsy śledziowe z jabłkiem i cynamonem

Rolmopsy śledziowe z jabłkiem i cynamonem

Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 3 kwaśne, twarde jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka rafinowanego oleju ryżowego
  • pieprz, cukier, opcjonalnie szczypta soli
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju lnianego LenVitol

Przygotowanie:

Filety śledziowe przebrać, umyć, ułożyć w głębokim talerzu i zalać chłodną wodą dla wypłukania soli. Pozostawić na minimum godzinę do namoczenia. Długość moczenia będzie wydatnie wpływać na smak, im krótsze moczenie, tym bardziej słone śledzie.

Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzany na patelni olej ryżowy, dodać pokrojone w półplastry jabłka, skropione sokiem z cytryny. Podsmażać, pilnując by jabłka się nie rozpadały, do momentu zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia wlać sok jabłkowy i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, pieprz, cukier i ewentualnie szczyptę soli. Ostudzić.
Na każdym z osuszonych filetów śledziowych układać po kilka kawałków jabłka i cebuli, całość skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, zawinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Układać ciasno w słoiku, przelewając masą jabłeczną. Wstawić do lodówki do połączenia się smaków. Spożyć w ciągu trzech dni. Przechowywać w lodówce.  Podawać polane olejem LenVitol. Rolmopsy można podać z świeżą cebulą i „zieleniną” w formie dekoracji, świetnie sprawdzą się jako przystawka zarówno na domowe święta jak i eleganckie przyjęcia.

By | 2016-11-18T10:19:21+02:00 18 listopada 2016|Boże Narodzenie, Przyjęcia|0 Comments

Leave A Comment