Składniki potrzebne do przygotowania pierogów
Ciasto na pierogi
- 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka gorącej wody
- Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
- 2 buraki
Farsz do pierogów
- 200 g białego twarogu
- 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
- 1 cebula
- Olej ryżowy Oleofarm
- Sól, pieprz
Omasta do pierogów
- 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
Przygotowanie ruskich pierogów z omastą z oleju lnianego
Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.
Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.
Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.
Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.
Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.
Leave A Comment