Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego

//, Video/Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego

Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szklanka gorącej wody
  • Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
  • 2 buraki

Farsz do pierogów

  • 200 g białego twarogu
  • 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • 1 cebula
  • Olej ryżowy Oleofarm
  • Sól, pieprz

Omasta do pierogów

  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol

Przygotowanie ruskich pierogów z omastą z oleju lnianego

Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.

Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.

Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.

Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.

Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.

By | 2018-02-05T12:28:38+01:00 17 listopada 2015|Boże Narodzenie, Video|0 Comments

Leave A Comment